Tomos

Tomos bromfietsen, van Gelderse makelij

Bij het merk Tomos denk je waarschijnlijk aan de Tomos snorbrommers. Een heus begrip in de scooterwereld. Tomos produceert echter niet alleen snorbrommers, maar ook brommers. Een brommer heeft een maximum snelheid van 45 km/u en een snorbrommer een maximum snelheid van 25 km/u. Bijna alle Tomos modellen zijn leverbaar in zowel de snorbrommer- als in de brommer uitvoering. Voor de geschiedenis van de Tomos gaan we terug naar het jaar 1960. In dit jaar werden de eerste Tomos bromfietsen in Nederland verkocht. Vanaf 1966 tot nu worden deze bromfietsen geproduceerd in de Tomos fabriek in het Gelderse Epe. Midden jaren zestig hadden veel mensen een bromfiets: één derde van alle gezinnen in Nederland was in het bezit van een bromfiets.

De primeurs van Tomos

Toen de welvaart steeg kwam de auto steeds meer in het dagelijkse straatbeeld. Veel bromfietsfabrikanten moesten hun fabriek sluiten. Tomos echter niet! Deze bromfietsfabrikant is nog volop in bedrijf. Dat doen ze met succes. Jaren achter elkaar is de Tomos 25-Standard de meest
verkochte snorfiets van Nederlang geweest. Dat moet dan wel een product met kwaliteit zijn. Tomos heeft ook een aantal primeurs op haar naam staan. Zo was Tomos in 1963 de eerste in Nederland met een goedgekeurde bromfiets met voetversnelling. In de jaren ’80 kwam Tomos met de eerste bromfiets in Nederland met vijf versnellingen en later was het weer Tomos die als eerste in Nederland kwam met een katalysator in de uitlaat bij bromfietsen.

Scooterwereld